Sedam razloga zašto bi žene trebalo da piju pivo

Umjereno ispijanje alkoholnih pića je dobro za zdravlje! Šta više, nedavne studije su pokazale da pivo, a posebno ono crno ima mnoge blagodati na zdravlje i ljepotu žene.

Evo zbog čega nije loša ideja popiti čašu piva nakon napornog radnog dana

1. Jača kosti

Žene koje piju dva piva dnevno imaju jače kosti od onih pripadnica nježnijeg pola koje ne uživaju u tom alkoholnom piću. To je rezultat studije National Collegea of Naturopathic Medicine iz američke savezne države Oregon koja je objavljena u Natural Medicine Journalu.

Ista je pokazala da pivo sadrži značajne količine biorazgradivog silicijuma, što je jedan od značajnih elemenata od kojih su izgrađene ljudske kosti. Umjereno ispijanje piva zato se posebno preporučuje ženama u menopauzi, koja je povezana sa stanjivanjem gustoće kostiju.

2. Preventiva prehlade i ima protuupalna svojstva

Pivo je izvrstan izvor vitamina i minerala poput magnezijuma, kalcijuma koje štite cijelo tijelo od sezonskih bolesti. Uz to sadrži i brojne antioksidante koji jačaju imunitet tijela.

3. Proljepšava kožu

Pivo je odličan izvor vitamina B kompleksa koji je zadužen za lijepu kožu, pomaže u održavanju tonusa mišića, te daje energiju cijelom tijelu. S obzirom da se iz hrane ne apsorbuje dovoljna količina vitamina iz ove grupe, treba ih nadoknaditi na neke druge načine. Postoji čak i nekaurbana legenda da komarci izbjegavaju osobe koje imaju uravnotežene količine B kompleksa u tijelu.

4. Smanjuje nadutost tijela

Istraživanja su pokazala da crno pivo ima više hranjivih namirnica od svijetlog piva. U 350 mililitara crnog piva nalazi se više od jednog grama prehrambenih vlakana (u istoj količini svetlog piva nalazi se manje od 1 grama prehrambenih vlakana), koji garantuju zdravlje probavnog sistema, smanjuju nadutost i zatvor tijela.

5. Ubija proljetni umor

Osjećate se umorno i razdražljivo? Vjerovatno patite od posljedica proljetnog umora, koje je između ostalog povezano i sa manjkom gvožđa u krvi. Ono se teško apsorbuje iz hrane, pa ga treba uzimati i na druge načine. Crno pivo odličan je izvor upravo tog minerala. Učinak alkohola, pak, pozitivno će riješiti i probleme s nesanicom.

6. Štiti srce

Umjereno ispijanje piva povećava količine dobrog holesterola, smanjuje onog lošeg, razređuje krv te na taj način smanjuje rizik od srčanog udara. Jedna italijanska studija je dokazala da žene koje ispijaju jedno pivo dnevno imaju 42 posto manje šanse od dobivanja kardiovaskularnih bolesti za razliku od onih koje nisu ispijale alkoholna pića. Povrh svega, umjereno ispijanje alkohola smanjuje mogućnost od dobivanja dijabetesa tipa 2.

7. Hidrira nakon vježbanja

Zaboravite na energetska pića, nakon vježbanja popijte čašu piva. Španski istraživači sa Univerziteta u Granadi dokazali su da pivo ima bolji hidratirajući efekat na tijelo od obične vode kada telo dostigne više temperature što je slučaj kod ozbiljnijih rekreativaca i profesionalnih sportista.

Izvor: story.rs

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *