VOLITE DA JEDETE BIJELI LUK A USTRUČAVATE SE ZBOG ZADAHA KOJEG OSTAVLJA : Uz pomoć ovih trikova više nikada ne morate da brinete o tome

Nemjerljivi su zdravstveni benefiti svakodnevnog konzumiranja bijelog luka, ali unošenje neobrađenog bijelog luka izaziva neugodan zadah iz usta.

Za bijeli luk važi da je najbolji prirodni lijek protiv virusa i prehlada, a njegovi ljekoviti sastojci poznati su od davnina. Preporuke da ga svakodnevno koristite naročito su aktualne u zimskom periodu kada sa svih strana vrebaju virusi.

U nastavku donosimo tri savjeta koja su svojim istraživanjem potkrijepili naučnici s američkog sveučilišta Ohio State:

Pojedi sirovu jabuku – Jabuke sadrže enzim koji voću daje tamniju boju ako duže stoji na zraku, ali djeluje i kao prirodni dezodorans, koji uspješno uklanja neugodan zadah od bijelog luka jer neutralizira sulfite.

Ukoliko volite jesti bijeli luk zbog njegovi zdravih svojstava, ali ga ipak izbjegavate zbog neugodnog zadaha kojeg ostavlja. Upravo ste pronašli rješenje te od sada slobodno možete jesti svoju omiljenu namirnicu.

Sok od limuna – Još jedan sastojak koji neutralizira neugodni miris koji ostaje nakon konzumiranja bijelog luka, a riječ je od limunovom soku. On je posebno djelotvoran ako jedete zgnječeni bijeli luk.

Naime, kiselina u limunovu soku neutralizira enzim aliinazu koji se nalazi u sirovom bijelom luku i koji je jedan od uzročnika neugodnog mirisa. Želite li jesti svježi bijeli luk? Onda ne zaboravite poslije unošenja ove zdrave namirnice popiti i čašu limunovog soka.

Zeleni čaj – Zeleni čaj ima vrlo visok sadržaj antioksidansa koji se nazivaju polifenoli. Kao i kod enzima u jabuci, polifenoli su biljne hemikalije koje pomažu da se neutrališu jedinjenja sumpora koje oslobađaju bijeli luk

Popijte vruću šoljicu zelenog čaja nakon unošenja bijlog luka. Topli napitak će isprati ulje iz bijelog luka koje se zadržalo na jeziku ili zubima i pomoći u osvježavanju usne duplje.

Svakako, svi ovi savjeti su odlični, ali ako niste sigurni u djelotvornost ovih namirnica onda koristite bijeli luk obrađen u hrani. Termički obrađen bijeli luk ima puno blaži miris i okus.

(KLIX)

Author: urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *